Test Nikon i Sigma objektiva na NordkappuSigma 30mm F/2,8 A za Sony

Sony NEX3 + Sigma 30mm 2,8 A

Neven na Nordkappu

Sigma 30mm serije A, kao "Artistic", zaista je vrhunski objektiv i uz to je vrlo lagan. Iako Sigma do sada nije bila u vrhu kvalitete s objektivima, nedavna "A" serija ponovno je svrstala Sigmu u sam vrh nezavisnih proizvođača objektiva. Svjetlo odozdo daje pomalo vampirski izgled.


Sony NEX3 + M42

Kruzer blizu Nordkappa

Kruzer ms Ryndam koji se našao u blizini poslužio je kao dobar motiv za vrijeme svog kratkog zadržavanja blizu Nordkappa. To je jedan od najluksuznijih brodova za krstarenje kompanije Holland America Line. Dobio je ime po brani na rijeci Rajni, a ljeti plovi na turama po Europi pa se tako našao i pod stijenom Nordkappa. Iza broda se proteže pučina i kopna nema sve do Sjevernog pola te je tako Nordkapp najsjevernija točka u Europi.


Nikon 18-200mm AF-S f/3,5-5,6

Sony NEX3 + M42

Kruzer sa zumom na ISO 640

Nakon sigme 30mm, uhvatili smo Nikon D90 sa zumom od 18-200 mm i negdje na oko 150mm (pretvoreno u 35mm format) ulovili Ryndam u krupnijem planu. Prema izvorima s internet stranice Holland America Line, brod je nedavno pruređen da bi bio još luksuzniji pa su kabine i dvorane proširene. Tako kažu da na brodu ima namještaja iz 17,18 i 19. stoljeća dok glavni atrij kradi velika fontana, Na brodu se također nalazi fitness dvorana, a održavaju se i tečajevi iz digitalne fotografije i društvenih mreža.
Budući da je forografija snimana iz ruke u sutonu postavljena osjetlost na 640 ISO doprinijela je nešto "zrnatijoj" strukturi, odnosno vidiljivom "šumu".


Stijena Nordkappa

Stijena Nordkappa

Ova se slika ne diči baš nekom oštrinom što treba pripisati već priličnom mraku (za Nordkapp za to doba dana i godine) pa je ekspozicija iznosila samo 1/10 sekunde na ISO 640. Pri toj je brzini već teže održavati ruku mirnom iako je žarišna dužina bila 29mm, kao tipični širokokutnik. Kompiziciju smo ciljali prema pravilima trećina tako da u ključnim točkama po dijagonali imamo subjekte.
Stijena Nordkappa se inače uzdiže oko 300 metara iznad mora i komercijalno je najsjevernija točke Europe. Naime, prava najsjevernija točka je zapravo još nešto, naravno, "sjevernije" i zove se Cape Nordkinn.Video s Nordkappa: Sony NEX-3, iPhone 5C i Samsung S4 mini

Na Nordkappu

Plato Nordkappa je prilično komercijaliziran - ovdje se nalazi veliki Centar za posjetitelje s restoranima, kafićima, velikom suvenirnicom, kino dvoranom i muzejom. Osim glavnog vidikovca na platou postoji još i nešto manji vidikovac nekoliko katova ispod koji je bio napravljen specijalno za kralja Norveške. U muzeju se nalazi prikaz prvih dolazaka na Nordkapp, dakako, s mora te jedna egzotična soba posvećena kralju nekadašnjeg Siama, odnosno današnjeg Tajlanda, Chulalongkorn, koji je posjetio Nordkapp 1907. godine, došavši brodom iz Kopenhagena.

Kako izgleda Ryndam iznutra

Na ovom videu s YouTubea dobro se vidi kako izgleda kruzer iznutra.


Fotografije s mobilnih telefona

Neven na Nordkappu uz kuglu

Apple iPhone 5C

Ova gif animacija napravljena je čisto spontano, a u čast ponovne revitalizacije gif animacija (kako se polako napušta flash). Snimljeno je 5 slika s "ajfonom" 5C, koji je bio najpolarniji foto-aparat na Flickeru u 2014. godini. Takve neobrađene su onda pripuštene u animaciju za koju ne možemo reći da je najoštrija na svijetu. kako gif podržava samo 256 boja došlo je značajnog gubitka kvalitete slike, ali kao krajnji rezultat možemo reći da je sasvim zadovoljavajući.
Slika same kugle u prvom planu je više nego zadovoljavajuća, to je pravi jpeg, koji uz malo obrade - obrezivanja, pojačavanja boje i izoštravanja daje dobar rezultat. Postavke snimanja bile su 1/160 sekunde, f/2,4 i ISO 50, dok nam je Sunce bilo iza leđa, pravilo kao kad se nekad snimalo sa "zorkijima".

Nordkapp kugla


Nordkapp kugla

Samsung S4 mini

Kugla na Nordkappu simbol je ove najsjevernije točke Europe. Fotoaparat na ovom mobitelu je začuđujuće dobar, ja bih čak rekao da je bolji od onoga na iPhoneu 5. Ova je slika snimoljena kao jpeg i kasnije je obrađena, no zbog snimanja u protusvjetlu u sumrak po relativno oblačnom vremenu boljeg kontrasta nije moglo biti. Ekspozicija je trajala čak jednu sekundu na f/2,6 i ISO 50 i snimljena je samo petnaestak minuta prije gornje slike snimljene "ajfonom" te vidi koliko se na Nordkappu vrijeme brzo mijenja.